Zubni kamenac

Uklanjanje kamenca je jako važno!!! Saznajte zašto je to toliko bitno, kako nastaje, kako deluje na zube i desni, kako usporiti ili sprečiti njegov nastanak, zašto se savetuje skidanje kamenca i, na kraju krajeva, šta da radimo ukoliko se kamenac već pojavio.

Odmah na početku ste sigurno pomislili da je uklanjanje bolno i vrlo neprijatno. Znam da to mislite, jer sam tu bolnu i neprijatnu proceduru osetila i na svojoj koži (zubima) pre nekoliko godina. Međutim, tehnologija je napredovala i danas uklanjanje kamenca nije bolno, niti previše neprijatno, jer se radi ultrazvučnim aparatom.

Zubni kamenac nastaje taloženjem mineralnih materija iz pljuvačke u dentalni plak. O dentalnom plaku sam već pisala, pročitajte taj tekst. Proces mineralizacije dentalnog plaka odvija se relativno brzo, za svega 12 do 14 dana. Čvrste je konzistencije, pa se svrstava u čvrste zubne naslage zajedno sa konkrementima. Sastoji se od organskih i neorganskih materija. Od neorganskih materija najviše je zastupljen kalcijum, fosfor i magnezijum u obliku soli. Najveći procenat organske osnove zubnog kamenca čini ostatak hrane u ustima.

Taloži se na gingivalnoj trećini zuba prateći ivicu gingive (desni) i to najviše u blizini izvodnih kanala velikih pljuvačnih žlezda, a to su oralne (unutrašnje) površine donjih sekutića i bukalne (spoljašnje) strane gornjih molara. Naročito se taloži na mestima gde ne postoji samočišćenje, kao što su neravne, neispolirane površine zubnih plombi, i kod loše postavljenih, rotiranih zuba.

Zubni kamenac ima štetno dejstvo u nastanku i razvitku zapaljenja gingive i parodontopatije i to:

– direktnu tj. mehaničkim pritiskom na desni čime remeti njenu normalnu cirkulaciju, a i pripoj za površinu zuba, ukoliko se ne ukloni neminovno dovode do propadanja parodoncijuma, labavljenja i na kraju gubitka zuba

– indirektnu tako što predstavlja pogodnu podlogu za taloženje dentalnog plaka, onemogućava samočišćenje i održavanje oralne higijene

Kod osoba kod kojih je već dijagnostikovana parodontopatija treba posebno da se obrati pažnja na zubni kamenac, jer on ubrzava tok parodontopatije. Ukoliko se ne leči, ova bolest može imati ozbiljne posledice. Naime, bakterije se ne zadržavaju samo u desnima i kamencu, već počinju da razaraju i kost oko zuba. Tako se formira parodontalni džep. Dok god ne lečimo nastalo stanje, bakterije se još više razmnožavaju, rastapaju sve više kosti oko zuba, on počinje da se klati i na kraju ispada. Zato je neophodno blagovremeno uklanjati zubni kamenac.

Pored svega ovoga, istraživanja pokazuju da bakterija iz plaka i kamenca mogu biti izuzetno opasne i za ostale delove našeg tela, naročito za srce.

Stvaranje zubnog kamenca zavisi od sastava pljuvačke, pH pljuvačke i naravno oralne higijene, pa je zbog toga i brzina kao i količina stvaranja kamenca individualna.

• sastav pljuvačke ima presudnu ulogu na brzinu stvaranja zubnog kamenca. Dokazano je da se u osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac.

• ph pljuvačke i oralne higijene – ukoliko oralna higijena nije na adekvatnom nivou, pojačano se akumulira dentalni plak i nagomilavaju se mikroorganizmi. Brojni mikroorganizmi svojim metabolizmom stvaraju kiselu sredinu u kojoj je intenzivnije taloženje kalcijumovih soli i drugih minerala, i ubrzano se stvara zubni kamenac.

• stvaranje zubnog kamenca zavisi i od starosne dobi, pri čemu se on obilnije deponuje kod starijih osoba, a smatra se da se do devete godine života praktično i ne stvara. Međutim, ja sam imala nekoliko pacijenata mlađih od 9 godina koji su imali naslage kamenca.

Najbolji način za prevenciju nakupljanja zubnog kamenca je adekvatno održavanje oralne higijene (minimum dva puta dnevno pranje zuba adekvatnom tehnikom), upotreba zubnog konca i redovna poseta stomatologu. Takođe, od velikog značaja je izbegavanje faktora rizika kao što je pušenje cigareta.

Jednostavnim pranjem zuba se ne može ukloniti zubni kamenac, već samo u stomatološkoj ordinaciji, upotrebom ultrazvučnog aparata. Postupak nije bolan kako mnogi pacijenti misle, što ih umnogome i odvraća od toga. Da bi se sprečile posledice koje ove naslage na zubima mogu izazvati neophodno je uraditi kontrolu i ultrazvučno uklanjanje bar dva puta godišnje. Zabluda je da ga ne treba skidati.

Skidanje zubnog kamenca ne traje dugo i potpuno je bezbolno. Nakon uklanjanja kamenca sa zuba, niko sa sigurnošću ne može da kaže kojom brzinom će se kamenac ponovo vratiti. Kod nekih pacijenata kamenac se pojavljuje svakog meseca, a kod nekih pacijenata kamenac se pojavi tek posle nekoliko godina.

Nemojte sami da pukašavate da uklonite kamenac, jer nestručno skidanje kamenca može trajno da ošteti zube. Posle skidanja zubnog kamenca potrebno je da se zubi ispoliraju, da bi površina zuba bila glatka i da ne bi bila tako lako podložna stvaranju zubnog kamenca.

Pojavu kamenca ne možemo nikada u potpunosti sprečiti, ali njegovu pojavu možemo odlagati redovnim pranjem zuba i odlaskom kod zubara. Na redovnim stomatološkim pregledima vidi se stanje zuba i kamenac se na vreme odstranjuje ako se pojavi, čak i u najmanjem obliku.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!