Nicanje zuba

Zubi – kada niču?

Svi roditelji sa nestrpljenjem očekuju nicanje prvog zubića kod bebe. Često taj trenutak zabeleže u bebinu radosnicu uz odgovarajuću fotografiju. Ništa lepše od osmeha mališana. Ovim tekstom ću vas uputiti kada da očekujete koji zubić, ali i da se ne opterećujete ukoliko nije sve po hronološkim pravilima.

Prvi zubić može se očekivati oko šestog meseca života. Međutim, neka beba dobije prvi zub sa tri meseca, dok druga sa osamnaest, a opet su obe zdrave i normalno se razvijaju. Nicanje zubića može da prođe bez simptoma, dok se kod druge dece mogu javiti pojačana salivacija koja često dovodi do osipa oko usta, povišena temperatura, uznemirenost, više o svemu tome čućete u narednom tekstu.

Bebi će prvo izrasti dve donje jedinice, a zatim dve gornje jedinice. U prvoj godini života uglavnom nikne osam sekutića. Ovo je neko pravilo, međutim, nije zabrinjavajuće ako se zubi ne pojave i do godinu dana. Zatim sledi nicanje četiri prva kutnjaka (četvorke). Kutnjaci ne niču odmah pored sekutića, jer ostavljaju mesto za očnjake (trojke).

Posle pojave prvih kutnjaka, sledi pauza od nekoliko meseci pre nego što počnu da rastu očnjaci. Ovo se najčešće dešava u drugoj polovini druge godine. Na kraju niču četiri druga kutnjaka (petice) obično polovinom treće godine.

Dešava se da redosled nicanja mlečnih zuba bude poptuno nepravilan i to ne predstavlja patološko stanje već prihvatljivu varijaciju. Svi mlečni zubi bi trebalo da se pojave do 2,5 godine.

Ono što je jako BITNO, to je sledeće: dete treba da ima 20 mlečnih zuba do svoje 3.godine. Iza svih postojećih mlečnih zuba niču stalne šestice, pa tek onda kreće smena postojećih mlečnih zuba stalnim zubima, to se dešava oko šeste godine života.

Zašto ovo naglašavam?

Roditelji često smatraju da su šestice mlečni zubi i da će ih zameniti stalni zubi. Neretko mi dolaze roditelji sa decom koja imaju 7-8 godina i pokvarene šestice ili šestice za vađenje, što je jako velika šteta jer su to zubi, sa naše tačke gledišta, od izuzetnog značaja i takozvani nosioci okluzije (zagrižaja). Jako je bitno dete dovesti kod stomatologa (šesta godina) kada šestice niknu, kako bi se preduzele preventivne mere (zalivanje fisura) o čemu će biti reči u nekom od narednih tekstova.

Stalni zubi?

Uobičajno vreme za pojavu prvih stalnih zuba je oko 6. godine. Ako su se mlečni zubi pojavili ranije može se očekivati isto i za stalne. Isto važi i za kasnije nicanje. Prvo se pojavljuju ili donji sekutići ili gornji i donji prvi molari (6.). Do 8 godine bi trebalo da se pojave svi donji sekutići i gornji sekutići. Do 9-10 godina niču očnjaci (3.) i prvi  premolari (4.). Do 11-12 god, završava se nicanje većine stalnih zuba pojavom drugih premolara (5.) i drugih molara (7.). Umnjaci se pojavljuju tek oko 16-18 godine, mogu i znatno kasnije, a često ostaju blokirani u kostima ili ih uopšte i nema.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!