Prvi zubi –tegobe i kako pomoći našim mališanima

Nakon nekoliko meseci od porođaja, baš kada ste pomislili kako ste pohvatali sve konce i uhvatili ritam sa vašom bebom kreće nicanje zuba i potencijalne poteškoće. Simptomi izlaženja prvih zubića mogu biti lakši i teži.

Mišljenja oko simptoma nicanja zuba su veoma podeljena.

Jedni smatraju da rast zuba prouzrokuje kod dece osetljive i otečene desni što njih čini vrlo nervoznim. Neka beba kenka, razdražljiva je, žvaće sve što dohvati, pojačana joj je salivacija (lučenje pljuvačke), stavlja rukice u usta, neretko se javlja ospa oko usta, odbija čvrstu hranu, teško zaspi, budi se svaki čas i to se ponavlja periodično kad god joj niču zubi. Drugoj bebi zub nikne neprimetno i roditelji ga vide u ustima, a da nisu ni znali da niče.

Šta raditi kad se jave tegobe?

Svojim mališanima možete pomoći tako što ćete svojim prstom blago masirati desni ili malom mekanom četkicom blago češkati desni.

Možete im dati posebnu glodalicu koju pre toga možete neko vreme držati u frižideru. Hladne stvari prijaju u ovom period, jer smanjuju bol i dovode donekle do utrnulosti što na taj način olakšava izbijanje zubića. Bitno je da ti predmeti i ruke budu čisti da ne bi došlo do infekcije.

Često se desi da se na mestu nicanja javi mala ranica usled bakterija koje se unesu grickanjem raznih stvari. Deca su u tom periodu osetljivija i podložnija infekciji, jer im je imunitet oslabljen.

Skuvajte čaj od kamilice i natopite gazu kojom ćete vašem detetu prebristi desni i iznikle zubiće.

Takođe, od velike pomoći mogu biti i homeopatski lekovi koji otklanjaju tegobe bolnog nicanja zuba kod dece.

Postoje gelovi ili tečnosti za bebe koji sadrže sredstva protiv bolova ili male količine anestetika (dakle hemija) koji ublažuju simptome izbijanja zuba. O ovim sredstvima se možete informisati kod vašeg stomatologa ili pedijatra i ne treba preterivati sa njima, a i njihovo dejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Mnogi opet smatraju da simptomi koje smo pobrojali nemaju veze sa nicanjem zuba i da je to fiziološki fenomen u vidu faze normalnog razvoja deteta.

S druge strane, jedna američka studija smatra da nicanje zuba deluje i na bebinu psihu tako da se može dogoditi da dobije retku stolicu ili proliv. Ipak proliv ne bi smeo biti prejak, slobodno za savet pitajte pedijatra.

Temperatura?

Iritacija desni zbog nicanja zuba je u stvari blaga forma zapaljenske reakcije, koja može dovesti do lakog porasta telesne temperature. Autori su ponudili još jedno objašnjenje, da je rast zubića neka vrsta stresa za organizam deteta, koja smanjuje funkciju imunskog sistema, tako da je dete podložnije infekcijama koje imaju navedene simptome.

Potom, povišena temperatura u periodu oko šestog meseca je uzrokovana kontaktom sa mnogim mikroorganizmima, posebno virusnim infekcijama, jer tada dolazi do pada nivoa zaštitnih antitela koje je dete primilo u toku trudnoće i putem majčinog mleka. Temperatura je lako povišena, do 38C i često je jedini simptom. Ako dete dobije temperaturu pri izbijanju zuba, prvo kontaktirajte vašeg pedijatra koji će isključiti neku drugu mogućnost nastanka temperature.

Iz svega navedenog vidite da su mišljenja podeljena, da biste resili sumnju i isključili druga oboljenja posavetujte se sa vašim pedijatrom i stomatologom.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!