Prva poseta stomatologu

Prva poseta stomatologu-kada otići?

Većina nas ima strah od stomatologa, imala sam ga i ja, jer je bilo po principu “ćuti i trpi i kad boli”, ali stomatologija je napredovala, kako u materijalima i aparatima, tako i u pristupu pacijentima. Nemojte dozvoliti da se vaše greške i neinformisanost pretvore u strah vaših najmilijih. Upravo zbog svog iskustva iz detinjstva i želje da deca zavole svoje stomatologe nekoliko prvih tekstova na ovom blogu ću posvetiti najmlađima.

Ovo je mali vodič, za sve sadašnje i buduće roditelje, kako se treba ophoditi prema mališanima. Briga za zdravlje zuba vaše dece počinje još u trudnoći, ali više o tome ćemo nekom drugom prilikom. Što se tiče prve posete stomatologu, važno je napomenuti da pored stomatologa, značajno mesto u planiranju prve posete imaju sami roditelji. Bilo bi dobro da roditelji posete stomatologa pre nego što dovedu dete u ordinaciju, kako bi dobili uputstva o pripremi deteta za prvu posetu. Zakažite pregled koji će biti samo upoznavanje sa stomatologom i opremom koja se nalazi u ordinaciji. Možete i dati neke informacije o detetu (na primer: koju igračku voli-ponesite tu igračku, ide li u vrtić, ima li kućnog ljubimca, da li voli da crta…) kako bi se dete, kada dođe, opustilo i što ugodnije osećalo.

Izuzetno je važno da prvi pregled vašeg deteta bude kada navrši 12 meseci i još uvek ima potpuno zdrave mlečne zube. Tada ćemo vas uputiti i posavetovati kako da sačuvate zdravlje zuba i usta vaših mališana i dogovoriti neka naredna druženja. Ukoliko to niste obavili sa 12 meseci, pravo je vreme da upravo sada zakažete prvi pregled vašem detetu. Roditelji treba da znaju da njihova deca mogu da imaju sve zdrave zube, ako se na vreme jave stomatologu i ukoliko se pridržavaju saveta koje dobiju od svog stomatologa.

Prva poseta deteta treba da bude isplanirana i pripremljena kako bi predstavljala prijatno iskustvo za dete. Dete će imati priliku da upozna novu sredinu i to može biti veoma zanimljivo. Značaj prve posete koja je protekla u pozitivnoj atmosferi ogleda se u tome da će deca kasnije mnogo lakše i sa manje straha prihvatiti eventualni stomatološki tretman, i kasnije radije dolaziti na redovne kontrole.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!