Pripremite dete za prvu posetu stomatologu

Pripremite dete za prvu posetu stomatologu

Ovaj tekst je nastavak teme “Prva poseta stomatologu-kada otići” i “Kako izgleda prva poseta stomatologu?”, ukoliko niste pročitali te tekstove predlažem da ih pročitate.

Neposredna priprema deteta za prvu posetu je zaista bitna, a svaki propust koji se tada napravi, kod deteta može prouzrokovati strah koji se veoma teško prevazilazi. Dovoljno je da mu ukratko objasnite gde će ići, opišete sredinu na koju će naići, bez ulaska u detalje same posete. Nikako ne treba lagati i obmanjivati dete. Ne zaboravite, ovakav način sticanja detetovog poverenja jedan je od najvažnijih koraka koji utiče na formiranje detetovog stava prema stomatologu.

Ako se vi bojite stomatologa, nemojte svoje strahove da iznosite pred decom budući da oni uče po modelu i uglavnom se ponašaju poput svojih roditelja. Iako često roditelji kažu detetu da popravljanje zuba ne boli, a sve kako bi dete ubedili da ode kod zubara, to nije poželjno reći, jer u nekim slučajevima to jednostavno nije istina, pogotovo ako niste dete doveli na vreme. Naravno, u prvoj poseti se bolne intervencije neće ni raditi, ukoliko niste dete doveli sa bolom. Posetu dogovorite kada je dete najodmornije i najspremnije za saradnju.

Pre dolaska ne treba unapred davati sledeće izjave:

  • Neće te ništa boleti…
  • Ne treba te biti strah…
  • Nemoj se bojati…
  • Nije to ništa strašno…

U protivnom, dete će se zapitati zašto mu sve to govorite i verovatno će se početi bojati. Bilo bi dobro da se poseta stomatologu opiše kao nešto uobičajeno, jer svi idu kod stomatologa.

Nekoliko dana pre odlaska kod stomatologa, osmislite priču za dete. Predstavite posetu stomatologu kao interesantno iskustvo. Najbolje je da kazete da imate drugara/drugaricu koji voli da gleda zubiće, koji voli da svi imaju lepe zubiće, dečaku kažite to je majstor za zubiće-kao sto je zidar za kuću, a ako je devojčica u pitanju, onda kažite da je on sminker ili frizer za zubiće. Takođe treba pokazati kako neki dečji idol ima lepe zube, kako svi sportisti, manekenke i pevačice imaju lepe zube. Recite im i da je važno da se ide kod zubara redovno.

Izbegavajte reči kao što su „bušenje“, „bol“, „igla“ i sl. Takođe, nemojte koristiti teške reči kao što su karijes ili plomba, već crvić i zvezdica/biser, i naravno uzimajte primere dece koja su bila kod stomatologa i koja već imaju plombe. Objasnite vašem detetu da će mu stomatolog „brojati“, „prati“ i „slikati“ zubiće. Ako mu budete objasnili tok pregleda i proces čišćenje zuba, dete će znati šta da očekuje. Igrajte se kod kuće „zubara“ sa svojim detetom. Čitajte vašem detetu edukativne priče o odlasku kod stomatologa. Gledajte zajedno crtane filmove o zubarima. Dajte dobar primer tako što ćete prati svoje zube svakoga dana. Stavite detetu do znanja da Vi redovno posećujete stomatologa. Mada, budite oprezni da ne preterate, ako budete isuviše pridavali značaju odlasku kod stomatologa, postaće „isuviše značajno“, pa onda ni to nije dobro.

Roditelji, rođaci i prijatelji ne treba pred decom da iznose svoja neprijatna iskustva iz stomatološke ordinacije, a posebno ne treba da ih plaše zubarom, injekcijama itd. To može imati negativne posledice na stav deteta prema stomatološkom tretmanu.

S druge strane pozitivni primer doprinose sigurnosti deteta, kao i boljem prihvatanju stomatoloških intervencija od strane deteta. Deca često oponašaju roditelje i zbog toga je važno da roditelji imaju adekvatan stav prema oralnom zdravlju i da daju lični primer detetu.

ZAPAMTITE, deca se ne rađaju sa strahom od stomatologa – već ga stiču kroz negativno iskustvo.

Ono što nikako ne treba da radite je da ne koristite odlazak kod stomatologa kao kaznu i da ne pretite detetu zubarom, čak i kada je dete zaboravilo oprati zubiće.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!