Preventiva – zalivanje fisura

Šta je zalivanje fisura? Šta su fisure? Većina roditelja nije čula za zalivanje fisura i zato ću se potruditi da vam što jasnije objasnim šta je i koji je značaj ove preventivne mere.

Fisura je linijsko udubljenje na površini bočnih zuba koja služi za žvakanje. To je toliko uzan prostor da u njega ne može da dopre četkica, ali zato mogu ostaci hrane i bakterije, koje se tu razmnožavaju. Fisure su najslabije mineralizovani delovi zubne gledji, najneotporniji je deo zuba i odatle najčešće počinje karijes. Kod nekih zuba oblik fisura je takav da se teško primeti razvoj karijesa spolja, ali on napreduje iznutra i razara bočne zidove fisura. Kada se uoči spolja već je pordro duboko u tkivo zuba.

Zalivanje fisura je preventivna intervencija kojom se sprečava nastanak karijesa na griznoj površini bočnih zuba. Ona predstavlja jednu od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa.

Postupak:
Zub se prvo očisti profesionalnom pastom, osuši, premaže 37% ortofosfornom kiselinom, nanese se zalivač i prosvetli lampom, zatim se proveri zagriz (ukloni se višak ako je potrebno) i to mesto ispolira.

Već sam spomenula da prvi stalni molar (šestica) niče u 6. godini života. Zbog neadekvatne oralne higijene i zbog toga što ovaj zub nema svog prethodnika (roditelji misle da je to mlečni zub), kao i činjenice da roditelji često i ne primijete da je detetu nikao zub, oni često bivaju zahvaćeni karijesu. Bitno je posetit stomatologa u tom uzrastu i zaliti zubić kako bismo ga očuvali što duže zdravim, jer prvi stalni molar predstavlja najvažniji zub za razvoj i funkciju organa za žvakanje, nosilac je zagrižaja i strukture viličnog zgloba. Niče oko šeste godine, a treba ga sačuvati do kraja života, zato preporučujemo zalivanje fisura odmah nakon izbijanja zuba.

Vrlo je bitno da roditelji imaju na umu da su oni odgovorni za pokvarene zube svoje dece (zbog nemarnosti ili neinformisanosti), jer im nisu na vreme stvorili naviku pranja zuba pre i posle spavanja i naviku odlaska kod stomatologa. Oralnu higijenu treba započeti nicanjem prvog mlečnog zuba, kada dete još nije ni svesno. Vremenom, četkicu i pranje zuba deca prihvataju kao sastavni deo dana, kao podsvesnu obavezu prema sebi i svom zdravlju (o oralnoj higijeni dece sam već pisala u nekom od mojih prethodnih postova). Ako se taj period propusti, teško se nadoknađuje. Poslednja šansa je nicanje stalnih zuba i zato je važno pratiti taj proces.

Zalivanje fisura nije 100% efikasno i ne rešava se problem za svagda. Neophodne su redovne kontrole, da li je zalivač ispao i njegovo dodavanje, jer se na tim mestima može razviti karijes. Zalivanje ne može da ubrza ili prikrije karijes, može jedino da ga uspori.

Postoji više vrsta materijala za zalivanje fisura, ali svi su u osnovi neka vrste smole slične plombama. Oni čvrsto prijanjaju za gleđ gde se uspešno zadržavaju više godina. Zalivanje fisura onemogućava zadržavanje bakterija i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa.

Postupak je potpuno bezbolan zbog čega ga deca lako prihvataju i dobar je uvod, priprema, za neke veće intervencije. Zalivanjem fisura se ni na koji način ne narušava integritet zuba što se kod većine ostalih terapijskih metoda događa.

Danas je usvojen stav da se i na „sumnjive” fisure može aplikovati zalivač, poželjno onaj koji sadrži fluoride i na bazi glas jonomera. Na taj način se fisure i jamice izoluju od uticaja oralne sredine, a broj bakterija se vremenom redukuje usled anaerobnih uslova i nedostatka hranljivih materija, data je šansa organizmu da se sam izbori sa karioznim procesom. Utvrđeno je da ovakav postupak značajno redukuje mogućnost napredovanja karijesa.

Zalivanje fisura može se obaviti i na drugim mlečnim ili stalnim zubima u bilo kojoj životnoj dobi, ukoliko se utvrdi da se ovi zubi nalaze u visokom riziku za nastanak karijes. Pored prvog molara veoma je korisno i zalivanje drugog, pa i trećeg stalnog molara gde je karijes u fisurama česti uzrok oboljevanja i kasnijeg vađenja ovih zuba.

Zalivaci fisura su obično belo obojeni da bi pacijenti mogli kod kuće da proveravaju da li oni i dalje stoje na svom mestu. Stomatolog treba u početku barem jednom u 6 meseci da izvrsi kontrolu zalivenih fisura.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!