Oralna higijena

Oralna higijena usta i zuba predstavlja jednu od najznačajnijih mera za očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja. Zdravi zubi, pored toga što vam pomažu da se osećate dobro i izgledate lepo, omogućavaju vam i pravilnu ishranu i govor. 

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak karijesa i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba, koji su direktni izazivači zubnog karijesa i oboljenja desni. Iako je pranje zuba jednostavan postupak, većina ljudi ga sprovodi nepravilno.

Sredstva za pranje zuba su:

  • Četkica i pasta za zube
  • Konac za zube
  • Interdentalne četkice
  • Rastvori za ispiranje usta
  • Dentalni tuš za zube i desni
  • Sredstva za detekciju plaka

Pranje zuba traje minimum 3 minuta, zubi se peru ujutro i uveče, dakle dva puta na dan. Postoje tvrde, srednje tvrde i meke četkice za zube. Najbolje su srednje tvrde i meke četkice, tvrde četkice nikako nisu moja preporuka. Koristite četkice za zube čija veličina i oblik odgovaraju vašoj usnoj duplji, kako biste lako dosegnuli do svih površina zuba kao i do najudaljenijih delova usne duplje. Četkica se menja na svaka tri meseca, kada pokaže znakove istrošenosti. Ukoliko imate upalu desni, nakon lečenja promenite četkicu, kao i nakon jače upale grla.

Postoji nekoliko tehnika pranja zuba, ja bih izdvojila dve da vam ovom prilikom predstavim.

-Klizna metoda, Gottlieb-Orban-Kurerova

Četkica se unosi u usta paralelno sa zubnim nizom u nivou bočnih zuba. Radni deo četkice se postavlja na spoljašnju stranu gornjih zuba i to pod uglom od 45° na osu zuba, jednim delom na desni, a drugim delom na zube. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole (vertikalni pokreti).
Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba, a pokrete ponoviti barem 6-8 puta. Potom pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Četkicu zatim treba postaviti na zube suprotne donje vilice i istim pokretima (sa tom razlikom što su sad pokreti prema gore) čiste se spoljašnje strane donjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Prilikom pranja unutrašnje strane prednih zuba, sekutića i očnjaka, četkicu postavite tako da drška četkice bude paralelna osovini zuba, pa postupite po opisanom protokolu.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred (horizontalni pokreti). U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

Dok perete zube kontakt između zuba ne postoji. I vodite računa da ne pritiskate previše četkicu na zube, jer možete oštetiti gleđ zuba. Kada ste završili pranje dobro isperite usta.

Ovo je metoda koju je deci najlakše objasniti, da bi deca shvatila, objašnjava se da gornje zube treba četkati nadole „kako kiša pada“, a donje nagore „kako trava raste“.

-Vibraciona metoda

Uzmite četkicu kako je već opisano u prethodnoj metodi. Blago pritisnite četkicu ka površini zuba, tako da vrhovi njenih vlakana zađu milimetar do dva pod ivicu desni i u međuzubne prostore. Glava četkice se kratko pokreće kružno, ali više vršeći blage vibracije nego pomeranje samih vlakana, kako biste razdrmali plak. Na ovaj način se, osim čišćenja zuba vrši I stimulisanje I masaža desni.

Vrhovi vlakana se zadržavaju na istom mestu oko 10 – 15 sec. Potom uklonite vlakna četkice iz predela desni rotacionim pokretom četkice prema griznim površinama zuba (četkanje u pravcu nicanja zuba). Ponovite pokrete za svaki zub sa njegove spoljašnje i unutrašnje strane. Prilikom pranja unutrašnje strane prednih zuba, sekutića i očnjaka, četkicu postavite tako da drška četkice bude paralelna osovini zuba, pa postupite po opisanom protokolu.

Nakon pranja spoljašnjih i unutrašnjih površina zuba, pokretima napred-nazad operite grizne površine bočnih zuba.

Ova tehnika je veoma dobra, ali je dosta teška za obuku, posebno dece, preporučuje se za osobe sa sklonošću oboljenja parodoncijuma ili posle završene terapije parodontopatije.

Za pravilno pranje zuba potrebno je koristiti nežne pokrete četkicom, kako ne biste oštetili gleđ. Posebnu pažnju posvetiti liniji desni, teško dostupnim bočnim zubima, kao i prostorima oko plombi, krunica, ortodontskih bravica.

Po završenomo temeljnom pranju zuba, ne zaboravite da četkicom očistite i poleđinu jezika, jer se u ovoj reljefnoj površini često zadrže sitni ostaci hrane i bakterije koji mogu biti uzrok neprijatnog zadaha.

Četkicom se čiste tri od pet površina zuba. Za prostore između zuba koristi se konac i interdentalne četkice, o čemu će biti reči u narednim tekstovima.

Održavanjem dobre oralne higijene, balansiranom ishranom i redovnim kontrolnim pregledima kod stomatologa možete zadržati zdrave zube i lep osmeh tokom dugog perioda vašeg života.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!