Da li su mlecni zubi bitni ili ne?

Mlečni zubi-bitni ili ne?

Često čujem od roditelja da mlečni zubi nisu bitni i kako će svakako “ispasti”. Da li je to zaista baš tako? Ovim tekstom ću se potruditi da vam dam neke odgovore.

Mlečni zubi postoje zato što su vilice u početku male da prihvate stalne zube, koji su veći, krupniji od svojih prethodnika. Zato se mlečni zubi razvijaju uporedo sa vilicama i kada je postignuto dovoljno prostora vrši se zamena.

Pored uloge čuvara mesta za pravilno nicanje stalnih zuba, mlečni zubi imaju važnu ulogu u ishrani, pomoću njih grizemo i žvaćemo hranu, a samo dobro sažvakana hrana je zdrava. Takođe, važni su za govor i pravilan izgovor. Imaju i estetski momenat, te pridonose lepoti dečjeg oseha. Dete koje se bez ustezanja osmehuje mnogo je društvenije i emocionalno slobodnije,  dakle narušena estetika zuba utiče na psihološki i socijalni razvoj deteta.

Mlečni zubi omogućavaju normalan razvoj lica, vilica i mišića. Nesanirani, karijesom zahvaćeni mlečni zubi mogu preneti infekciju na stalne zube. Dakle, ukoliko se ulazi s karijesom u period nicanja stalnih zuba, potrebni su veliki napori i izuzetno pojačane preventivne mere da se spreči njihovo obolevanje. Nelečeni zubi su izvor hroničnih infekcija, kao takvi ugrožavaju imunitet, a samim tim i opšte zdravle. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu neretko zahtevaju dugotrajnu i skupu terapiju. Stoga, zdravu naviku redovnog održavanja oralne higijene treba kreirati rano, ići na redovne kontole i savetovati se sa stomatologom.

U razvijenim zemljama oko 50% dece ima sve zdrave mlečne zube u uzrastu od 6 godina. U Srbiji je to jedva oko 20%. Postoji i tendecija porasta ranog karijesa (cirkularni karijes) kod beba pre treće godine života, o tome ću vam pisati drugom prilikom.

S obzirom da je značaj prisustva mlečnih zuba veliki, treba na vreme sprečiti obolevanje, ali isto tako i odmah preduzeti lečenje. Mlečni zubi su tanki, gracilni, pa karijes mnogo brže napreduje. Što pre počnete da lečite detetove zube, to će ono lakše savladati strah od zubarske stolice. A što duže čekate, bol će biti neizbežan.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!