Krvarenje desni – znak za uzbunu ili ne?

Krvarenje desni je najčešći simptom u usnoj duplji i nastaje kao posledica upale desni. Mnogi to ignorišu, zar ne? Da li treba da brinemo ako nam krvare desni? Naravno da da, jer krvarenje desni i upala neće proći samo od sebe.

Da li je upala desni i krvarenje zarazno?

Mnogi se iznenade kada saznaju da je upala desni zarazno oboljenje. Bakterije koje prouzrokuju infekciju se prenose preko fizičkog kontakta ( ljubljenjem ili deljenjem zajedničke čaše, četkice za zube itd. ).

Da li se upala desni javlja u trudnoći češće?

Mnoge buduće mame imaju problema sa upalom i krvarenjem desni. To je česta pojava kod trudnica zbog promene u hormonskom statusu.

Da li je upala desni dovodi do lošeg zadaha?

Halitoza ili loš zadah, je propratni znak upale desni ( gingivitisa ). Nastaje kao proizvod bakterija, koje u usnoj duplji rastu i oštećuju okolno tkivo. Preporuka je, da se koriste medicinske paste sa određenim medikamentima, koje će smanjiti broj bakterije u usnoj duplji.

Simptomi upale desni su:

1. Otečene desni su jedan od znakova oboljenja desni, koje dovode do dodatnog zadržavanja hrane oko zuba i povećane produkcije bakterije u ustima.

2. Loš zadah

3. Krvarenje desni – najčešće se javlja posle pranja zuba. U ovom stadijumu treba se obratiti svom stomatologu, koji će vam prepisati adekvatnu terapiju.

4. Bol i osetljivost – kada desni dođu u ovu fazu javljaju se bolovi koji mogu da se umanje primenom određenih lekova protiv bolova i obavezno zakažite termin kod vašeg stomatologa, kako bi se otklonio uzrok.

5. Povlačenje desni se javlja već u uznapredovaloj fazi oboljenja

Kako da sprečimo nastanak oboljenja desni?

1. Oralna higijena mora biti besprekorna

2. Prestanak pušenja cigareta

3. Uklanjanje zubnog kamenca

4. Korišćenje tečnosti na bazi hlorheksidina

5. Ispiranje slanom vodom 30 sekundi jednom u toku dana

6. Kokosovo ulje se može nanositi na desni i držati 20 -30 sekundi

7. Ispiranje hidrogenom ili žalfijom i kamilicom

Ako vidite da se stanje ne menja ili pogoršava zakažite termin kod vašeg stomatologa.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!