Konac za zube

U jednom od prethodih tekstova navela sam sredstva za održavanje oralne higijene. Pored četkice za zube i paste za zube, potrebno je koristiti interdentalne četkice i konac za zube. Zašto?

Pranjem zuba četkicom očisti oko 60% zubnih površina koje su dostupne, dok se za čišćenje manje dostupnih (aproksimalnih površina) moraju upotrebiti i druga sredstva. U tu svrhu se koriste interdentalne četkice (posebno pogodne kod osoba koje nose fiksne protetske nadoknade ili ortodontske aparate) i interdentalni konac, minimum jednom dnevno.

Konac je pogodan za čišćenje međuzubnih prostora prednjih zuba, bočni zubi imaju takav anatomski oblik da prostor između njih ne može da dosegne zubni konac, pa se za bočne zube preporučuju interdentalne četkice.

Važno je svakodnevno čistiti područje između zuba i na taj način sprečiti bolesti desni, loš zadah i naravno kvarenje zuba. Postoji nekoliko vrsta konca. Možete koristite voskirani konac sa fluorom ili konac bez voska. Neki noviji zubni konci otporaniji su na kidanje i lagano klize između zuba. Takođe mogu pružati svež ukus mentola prilikom korišćenja, što stvara osećaj svežine i čistoće u ustima. Kod nas na tržištu postoji i držač za konac (flossette), koji možete kupiti u apoteci ili drogerijama, međutim ja ga ne bih preporučila, pogotovo ne nekom ko tek počinje da koristi konac, neveštim rukovanjem mogu se povrediti desni i nanećete sebi više štete nego koristi. Takođe za čišćenje prostora između zuba koristite i interdentalne četkice koje u slučaju da je interdentalni prostor veći imaju blagu prednost u odnosu na konac, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Kako čistiti zube koncem?

Prvi korak: Uzmite oko 40- 50 cm konca i labavo omotajte veći deo oko svakog srednjeg prsta (omotajte više oko jednog). Ostavite 2-3 cm konca između prstiju, ovaj deo konca koristite za čišćenje.

Drugi korak: Držeći konac napet palčevima i kažiprstima, nežno ga provucite između zuba, pazeći da ne povredite desni.

Treći korak: Nežno prislonite konac uz bazu svakog zuba, zalazeći nešto ispod linije desni. Ne gurajte previše pod desni. Pažljivo dozirajte silu pritiska pokretima napred-nazad, kako biste izbegli povrede mekih tkiva oko vrata zuba.

Četvrti korak: Istim klizećim pokretima napred-nazad izvucite konac iz međuzubnog prostora, istim putem kojim ste ga uneli.

Peti korak: Kako u svakom međuzubnom prostoru postoje dve površine susednih zuba, ovaj postupak je potrebno izvesti dva puta za svaki međuzubni prostor, prislanjanjući konac prvo uz jedan, a potom uz drugi zub.

Za svako unošenje konca u međuzubni prostor koristite čist deo konca.

Ako vam konac na nekoj površini zuba zapinje, obratite se stomatologu da otkloni prepreku. Prepreka moze biti loše postavljena plomba, protetska nadoknada ili zubni kamenac.

Krvarenje desni je česta pojava kad tek počnete da čistite zube zubnim koncem. Nakon nekoliko dana čišćenja koncem krvarenje bi trebalo prestati, jer vam desni postaju zdravije. Ako se krvarenje nastavi, obratite se stomatologu.

Ako nosite aparatić ili imate most možete koristiti specijalno dizajnirani konac za te namene … kruti kraj koji možete provući između zuba, oko aparatica ili ispod mosta, sunđerast konac za čišćenje širih površina i običan konac za čišćenje prirodnih zuba i prostora ispod nivoa desni.

OPREZ! Ako se konac koristi previše energično nit se useče u desni. Ove povrede desni mogu da dovedu do infekcije, jer je to idealno mesto za razvoj bakterija.

Isprva će vam se čišćenje zubnim koncem činiti čudnim. Ali budite uporni! Uz malo strpljenja i vežbe, delovaće vam prirodno kao i pranje zuba četkicom.

Nakon čišćenje zubnim koncem, imate osećaj da su vam zubi i desni čistiji, jer konac dopire do područja do kojih zubna četkica ne moze, dah će vam biti svežiji, a zdravlje desni će se poboljšati.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!