Kompozitne fasete

U slučjevima kada beljenje zuba nije indikovano ili ne daje adekvatan estetski efekat moguća je izrada estetskih zubnih nadoknada kao sto su fasete.

Fasete se koriste kada su potrebne određene korekcije zuba estetske zone, pri čemu sam integritet zuba ne sme biti mnogo narušen. Estetske fasete se izrađuju od savremenih kompozitnih i keramičkih materijala. Preparacija zuba za fasete podrazumeva uklanjanje samo površnog dela zubne supstance sa prednje strane zuba i predstavlja konzervativnu alternativu mnogim protetskim restaurativnim procedurama koje zahtevaju obimno uklanjanje zdravog zubnog tkiva. Pored diskoloracija (prtebojenosti), pomoću faseta se mogu rešiti i neke od nepravilnosti zuba: dijasteme (povećan razmak između zuba), rotacije, nepravilnosti položaja, abrazije i erozije zuba, produžavanje krunice zuba. Estetski učinak koji može da se postigne njihovom izradom je više nego zadovoljavajući.

Pod fasetiranjem zuba podrazumeva se nanošenje materijala na prednju, vidljivu stranu , prvenstveno prednjih zuba u cilju korekcije njihove boje, oblika ili položaja

Fasetiranje kompozitnim materijalima spada u grupu direktnih restauracija, što znači da se rade u jednoj poseti, direktno na zubima. Trajanje kompozitnih faseta uz dobro odžavanje higijene zuba se procenjuje na 5-7 godina. Vremenom se materijal potroši, naročito na mestima kontakta sa donjim zubima, pa je neophodno povremeno izvršiti korekcije.

Prednosti kompozitnih faseta:

-manje uklanjanje i brušenje zuba, na pojedinim mestima to nije ni potrebno

-lepi zubi u jednoj poseti

-lako se koriguju u slučaju loma

-ekonomično za pacijente u odnosu na krune

-prilikom postavke moguće su korekcije dok ne postignemo željeni efekat

Dakle u današnje vreme kompozitne fasete predstavljaju brzo, jednostavno i sve kvalitetnije rešenje za većinu anomalija i manjkavosti prednjih zuba.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!