Karijes kod dece – cirkularni karijes

Tema današnjeg druženja će biti malo ozbiljnija, u pitanju je problem s kojim se neretko naši mališani suočavaju. Radeći na dečijem odeljenju, često sam se susretala sa mnogobrojnim pitanjima očajnih roditelja koji žele da pomognu svojoj deci u borbi protiv karijesa ranog detinjstva. Nadam se da će vam ovaj tekst dati odgovore na većinu vaših pitanja.

Cirkularni karijes je specifičan oblik karijesa mlečnih zuba. Od uobičajenih formi karijesa mlečnih zuba razlikuje se po vremenu javljanja, lokalizaciji, toku, terapiji, ishodu i posledicama.

Faktori koji dovode do cirkularnog karijesa kod dece su prvenstveno upotreba velikih količina šećera. Roditelji često daju deci zaslađeno mleko, čajeve, sokove preko flašice sa cuclom tokom dana i noći, što naročito utiče na pojavu cirkularnog karijesa, jer je time omogućeno dugotrajno dejstvo šećera, otuda i naziv „Karijes bebi flašice“. Posebno je loša navika da se dete uspavljuje i hrani noću bočicom sa cuclom ili da spava sa cuclom u ustima. Dozvoljeno je da u bočici preko noći bude isključivo čista voda. Opasno je dugotrajno zadržavanje bočice u toku dana, kao izvora zadovoljstva, a ne sredstva za unošenje tečnosti, a još opasnije umakanje cucle u med ili šećer.

Cirkularni karijes se moze javiti i kod dece koja su prirodno hranjena – dugotrajni i česti obroci (više od 6 dnevno), produženo dojenje preko godinu dana, zadržavanje hrane u ustima, kao i česta i nekontrolisana upotreba slatkiša, grickalica između obroka. Takođe, cirkularni karijes je primećen i kod dece koja su često koristila lekove u obliku slatkih sirupa.

Karakteristična lokacija cirkularnog karijesa u vratnom delu zuba objašnjava se razlikama u kvalitetu mineralizacije mlečnih zuba pre i posle rođenja (vratni deo zuba se mineralizuje nakon rođenja). U početku se pojave tačkice, koje se kružno šire oko vrata zuba, pa otuda i naziv cirkularni karijes. Primarna lokalizacija cirkularnog karijesa na gornjim prednjim zubima se objašnjava malom količinom pljuvačke u tom predelu i ukupno smanjenom količinom pljuvačke za vreme sna. Cirkularni karijes se javlja i na gornjim i donjim mlečnim molarima, dok su donji sekutići i očnjaci retko zahvaćeni, jer su tokom sisanja zaštićeni jezikom i donjom usnom.

Ako se blagovremeno ne započne sa primenom preventivnih mera i terapijom, već do kraja treće godine dolazi do velikih razaranja krunica gotovo svih mlečnih zuba sa pojavom čestih komplikacija. Posledica toga su otežana ishrana, smetnje u govoru, poremećaj zagrižaja, prerana ekstrakcija (vađenje) više zuba,  nepravilno nicanje stalnih zuba, pad imuniteta, neprijatna iskustva i strah od stomatologa.

Cilj terapije je da se uspori akutni tok oboljenja, spreći nastanak komplikacija, prerano vađenje mlečnih zuba i moguće posledice.

Dakle, pored zubnih bakterija, najznačajniji faktor za oboljevanje mlečnih zuba su suviše česti obroci. Oni su nepovoljni i za opšte zdravlje, pa je savet da se beba što hitnije uobroči.

Od izuzetnog je znacaja pimena fluoride, koja ima za cilj da uspori akutni tok karijesa. I naravno pravilna oralna higijena je od velikog značaja.

Ukoliko higijensko-dijetetske mere i primena fluoride nisu ispoštovane dalje mere konzervativnog lečenja neće dati rezultate. Međutim, svaki ispun (plomba) čak ako i nije sasvim egzaktno postavljen, predstavlja veliku pomoć malom pacijentu.

Lečenje cirkularnog karijesa je složeno i komplikovano. Veoma je teško naći pravi uzrok, a još teže ubediti roditelje da koriguju loše navike. Sem toga saradnja sa malom decom u drugoj i trećoj godini je veoma teška, pogotovo kad postoji velika destrukcija zubnog tkiva i izražene komplikacije na pulpi. Ponekad uprkos ogromnom trudu i uloženom vremenu, terapija ne daje odgovarajuće rezultate, pa roditelji gube poverenje, ne shvatajući svoje mesto i ulogu u terapiji cirkularnog karijesa.

Vi možete sprečiti cirkularni karijes

  • perite zube detetu svakoga dana
  • nemojte davati detetu da se uspavljuje sa tečnostima koje sadrže šećer
  • nemojte davati detetu tečnosti koje sadrže šećere da biste ga umirili, naročito duži vremenski period
  • dajte vašem detetu običnu vodu kada je žedno
  • detetu već od godinu dana dajte da pije iz čaše i šoljice
  • u detetovoj ishrani ograničite kiselo i slatko, nije toliko važna količina koliko učestalost
  • nikako ne stavljajte u svoja usta detetovu cuclu ili pribor za jelo, tako se vrši prenos bakterija karijesa u bebina usta.
  • na kraju, budite dobar primer, deca uče oponašajući vas. Od pranja zuba napravite lep ritual i igru.

Veoma je važno da stomatološki pregledi budu redovni, svakih 3-6 meseci. To je najbolji način da se izbegnu eventualni problemi. Pri kontrolama, stomatolog može videti i minimalnu karijesnu promenu koja, ukoliko se ne sanira, može imati za posledicu rani gubitak zuba. U kasnijoj fazi, svaki izgubljeni zub može izazvati brojne nepravilnosti koje zahtevaju dugotrajnu terapiju.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!