Kako lečiti afte?

Afte u ustima su prilično iritirajuće ranice koje nastaju iznenada i mogu biti različitog intenziteta. Smatra se da svaka peta osoba boluje od promena na mekim tkivima usne duplje, osim dece i adolescenata najveći broj obolelih jesu osobe između 20. i 40. godine života, uglavnom ženskog pola.

Potpuno izlečenje afti nije moguće, ali se ove promene mogu kontrolisati. Potrebno je ojačati organizam mineralima i vitaminima, pravilnim izborom namirnica, a u ishranu uvesti što više voća i povrća.

Afte se uglavnom leče simptomatski, lokalnom primenom antiseptika, anestetika i antiupalnih lekova u vidu gelova, tečnosti ili spreja, dakle uticati na smanjenje bola i ubrzati zarastanje. U slučaju postojanja opšte bolesti, npr. anemije ili bolesti želuca, potrebno je uključiti sistemsku terapiju. I naravno, podizanje imuniteta.

Afte mogu trajati od 7 do 30 dana, u zavisnosti od vrste afte, veličine i stepena upale. Lečenje afti minor obično nije potrebno, jer se one same povuku nakon nekoliko dana (7-14). Ipak, ako se ne možete strpiti da vas prođu same od sebe, postoji nekoliko načina koji mogu ubrzati zarastanje.

• Ono sto svako moze da napravi je običan slani rastvor kojim će ispirati usta.
Razmutite ¼ kk soli u 200ml vode

• Napraviti rastvor 3% hydrogen peroksida i vode 1:1 i time ispirati usta.

• Oriblete ili pastille koje koristimo za grlo imaju anestetik, pa pomažu i kod afti (Streptolete, neo-angin, strepsils, tantum verde..)

• Soda bikarbona je prirodan lek koji takođe može pomoći, međutim prilično je jaka i može izgoreti sluzokožu, pa se ona kao lek koristi razblažena. Dovoljno će biti da umutite kašiku sode bikarbone u čaši vode i isperete njome usta.

• Čaj od žalfije se često koristi za ispiranje usta u slučaju afti. Potrebno je da 3 kasičice ove biljke prelijete sa 1 dl tople vode, sačekajte 15-20 min., zatim procedite. Ispirajte usta nekoliko puta na dan, obavezno isperite pred spavanje. Pola sata nakon ispiranja nemojte ništa jesti i piti.

• Čaj od žalfije i nevena je takođe dobar lek za afte. Žalfija je prirpdni antiseptic, a neven blagotvorno deluje na sluznicu. Potrebno je da pomešate 1 kasiku zalfije i 1 kasiku nevena, pa da prelijte sa 1 dl tople vode, poklopite i sačekajte da odstoji. Mućkajte, grgoljite u ustima nekoliko puta na dan.

• Možete na afte stavljati i obloge od kesica biljnih čajeva. Sve što je potrebno jeste da prislonite vlažnu kesicu sa čajem na aftu i pridržite par minuta. Supstance iz bilja će delovati na rane i u zavisnosti od toga za koje se bilje odlučite, mogu imati antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

• Za afte u ustima takodje se jako dobro pokazao pčelinji propolis, koji pored afti može biti i višestruko koristan za vaš organizam.

Kod težih slučajeva posetite lekara koji vam može propisati antiupalne lekove ili posebne vodice za ispiranje. Važno je napomenuti da afte nisu zarazne, ne mogu se ni na koji način preneti na drugu osobu. Najčešće doba nastanka afti je od 10 do 19 godina, a većini osoba se spontano prestanu pojavljivati što su stariji. Najbolja prevencija su zdrava ishrana i jak imunitet.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!