Kako izgleda prva poseta stomatologu

Kako izgleda prva poseta stomatologu?

Ukoliko niste pročitali moj prethodni tekst “Prva poseta stomatologu-kada otići?” predlažem da to učinite, jer se ovaj tekst nadovezuje na tu temu.

Prva poseta ne treba da traje dugo. Najbolje bi bilo da bude posvećena upoznavanju  stomatologa sa detetom, razgovoru o oralnoj higijeni, o zdravlju zuba i davanju smernica za njegovo očuvanje. Stomatolog će detetu pokazati opremu i instrumente na zanimljiv i njemu prilagođen način, pregledati usta i zube, proveriti da li postoji neki potencijalni problem, pokazati roditeljima kako da pravilno peru deci zubiće, dati odgovore na eventualna pitanja i ukoliko dete bude raspolženo ukloniti meke naslage sa zuba ( kako mi to kažemo-profesionalno pranje zuba ). Na osnovu psihološkog tipa deteta, stomatolog procenjuje do koje mere može da interveniše prilikom prve posete.

Izuzetno je važno da dete ne silite ni na šta nego da budite strpljivi. Ako ne želi da sedne na stolicu, pitajte ga da sedne s vama. Ukoliko uopšte ne želi da sedne, nemojte ga siliti. Uvek postoji sledeći put. Ne brinite ako vaše dete bude plakalo tokom posete stomatologu, pošto je takva reakcija savršeno normalna za malu decu kad se nađu u novoj situaciji.

Veoma je važno odvojiti dovoljno vremena za navikavanje deteta na posete stomatologu i ne smatrati ovo vreme izgubljenim. Sve to ima za cilj obezbeđivanje prijatnog tretmana i prihvatanje stomatoloških intervencija od strane deteta, jer mu se time obezbeđuje dobro oralno zdravlje tokom celog života.

Takođe, taj prvi put možete zabeležiti nekoliko fotografija koje će vaše dete kod kuće gledati ili pokazati svojim drugarima, što će mu pomoći u svladavanju strahova. Nakon posete stomatologu, pričajte sa detetom o tome i podsetite ga koliko je bilo zabavno.

Međutim ukoliko se desi da dete prvi put u ordinaciju dođe zbog bola, stomatolog mu mora ukazati pomoć i tada ne postoji mogućnost dugotrajne i višeseansne pripreme pacijenta. To često dovodi do neprijatnih iskustava i ostaje u ružnom sećanju koje ih prati i kada odrastu, pa izbegavaju stomatologa. Iz tog razloga dete treba dovesti u ordinaciju dok do ovoga ne dođe.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!