Kako izabrati dobrog stomatologa?

Treba da idete na kontrolni pregled kod stomatologa? Bojite se? Da li ste od onih koji odlažu posetu stomatologu sve dok ih ne zaboli neki zub? Strah od stomatološke intervencije je jedan od problema sa kojim se susrećemo u stomatološkoj praksi. Nikome nije prijatno i ne voli da ide kod stomatologa. To znamo. Kada nađete stomatologa koji vam odgovara, postajete njegov pacijent na duži period. Svaki stomatolog svog novog pacijenta želi da opusti, oslobodi i pomogne mu da prevaziđe sve strahove. Ali kako da odaberete stomatologa koji je dobar, danas ih ima mnogo? Koji je pravi za vas?

Evo nekoliko činjenica, koje treba da znate pre nego što prvi put odete kod novog stomatologa.

Šta tačno znači dobar stomatolog?

*Dobar stomatolog se stalno usavršava. Kontinuirana edukacija je jako bitno za sve ljude u svim branšama. Kako se tehnika i tehnologija razvijaju, tako se javljaju novi i savremeniji materijali i sprave koje omogućavaju lakši, brži i bolji rezultat. Ipak je bitno da smo u trendu, zar ne?

* Dobar stomatolog treba da bude vredan i radan, kako bi svojim pacijentima pružio najbolju uslugu, a samim tim očuvao i unapredio svaki osmeh.

* Dobar stomatolog treba da ima puno razumevanja i da ne osuđuje svoje pacijente. Da uvek bude spreman za sva njihova pitanja. Da ima vremena i da im se posveti, kako bi se njihov problem rešio na što bolji i bezbolniji način. Neophodno je i da ostalo osoblje u ordinaciji budi ljubazno i da zaštiti privatnost svakog pacijenta.

* Dobar stomatolog uvek edukuje svoje pacijente. Ako je potrebno uraditi neku intervenciju stomatolog je tu da vas uputi i objasni na što jednostavniji način. Ako postoji rizik od nastanka nekog oboljenja, stomatolog treba da vam to predoči. Svaki pacijent želi da zna kako da unapredi svoje oralno zdravlje. Zbog toga je motivisanje i ohrabrivanje pacijenta, takođe, deo koji ne smemo izostaviti.

I za kraj…znam da izbor nije lak…ali zapamtite…vaš stomatolog treba da bude vaš prijatelj i saveznik u rešavanju dentalnih problema i unapređenju vašeg oralnog zdravlja.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!