Kako brinuti o oralnom zdravlju posle 60. godine

Jedan od najvećih mitova o starenju i oralnom zdravlju je da se starenjem gube zubi. Jeste da je starenje prirodan i ireverzibilan fiziološki proces koji zavisi od faktora nasljeđa, faktora sredine, ali i od načina života. Vaši zubi treba da traju ceo zivot, a vaš život je u vašim rukama. Starost čitavog organizma čoveka ne počinje kod svih osoba u isto vrijeme, niti se razvija istom brzinom.

Starenje, skoro bez izuzetka, dovodi do manjeg ili većeg smanjenja kvaliteta života. Ali starimo svi, i moramo se pomiriti s tim i naučiti kako da se nosimo s tim. Na kvalitet vašeg života može da utiče stanje usta i zuba, kao i oboljenja ili nedostatak većine ili svih zuba.

Najčešća promene u ustima, koje možete primetiti tokom starenja su:

  • Karijes zuba: Pojava karijesa nije samo problem kod starih ljudi, ali kod njih se može  pojavljivati češće zbog nemogućnosti održavanja  pravilne higijene usne duplje.
  • Gubitak zuba: Ranije se verovalo da je gubitak zuba i pojava bezubosti očekivana i normalna pojava u starosti. Međutim, problem može nastati još u mladosti zbog neadekvatne oralne higijene. Stariji ljudi ne mogu dobro da očiste svoje zube, jer boluju od artritisa, slabije vide, a neke hronične i autoimune bolesti mogu dovesti do problema sa desnima i zubima.
  • Upala desni i stomatitis: Zadržavanje dentalnog plaka  dovodi do upale desni, klimanja zuba i njihovog gubitka. Kod starijih koji nose neadekvatne zubne proteze i koji ne održavaju adekvatnu oralnu higijenu može doći do naseljavanja gljivica Candida Albicans i inflamacije mekog tkiva ispod proteza tj. Stomatitisa. Pojava stomatitisa može dovesti do otezanog nošenja proteze.
  • Prebojeni zubi:  Očekivane promene koje nastaju usled konzumiranja hrane i pića koji prebojavaju zube.
  • Poremećaj ukusa: Određeni lekovi, neke sistemske bolesti i u okviru samog procesa starenja mogu dovesti do promene ukusa.
  • Suva usta: Smanjeno lučenje pljuvačke se javlja veoma često kod strarijih ljudi, ali i kod obolelih od dijabetesa i onih koji su na hemoterapiji.

Kada pričamo o vašem oralnom zdravlju , na šta konkretno mislimo? Koje korake treba da preduzmete da bi vaši zubi bili zdravi i čisti? Evo vam 7 saveta da to i postignete:

1.    Redovno perite zube i koristite konac. Veoma je bitno da perete zube bar 2 puta dnevno po 2-3 minuta. Koristite paste za zube sa fluoridima i soft četkice. Obavezno koristite konac za zube. To je jednostavna navika, koja otklanja ostatke hrane, debris i baktrije.

2.    Prestanite da pušite. Pušenje povećava rizik za pojavu oralnog karcinoma i karcinoma grla. Žvakanje duvana dodatno oštećuje zube i oralnu sluznicu, jer sadrži šećer pored duvana.

3.    Hidrirajte se dovoljno. Povećati unos tečnosti da bi se smanjila suvoća usta, žvaćite žvake bez šećera, jer stimulišu lučenje pljuvačke i izbegavajte konzumiranje alkohola, jer dehidrira ceo organizam.

4.    Jedite zdravo. Smanjite unos šećera u organizam, a ako ne možete jedite ih posle obroka. Nemojte mnogo piti citruse, jer oni dodatno oštećuju zube.

5.   Nadogradite zube koji vam nedostaju. O izboru zubnih nadoknada će vam pomoći vaš stomatolog, u zavisnosti da li vam fali jedan ili više zuba. Ne zaboravite i zubne nadoknade morate redovno prati.

6.    Imate dijabetes ili neko drugo oboljenje? Osobe sa dijabetesom moraju kontrolisati nivo šećera u krvi i oralnu higijenu povećati. Preporučuje se  uoptreba vodica za usta posle svakog pranja.

7.    Kontrole kod stomatologa. Ne propuštajte redovne kontrole na svakih 6 meseci kod vašeg stomatologa.

Da bi u starosti imali dobro oralno zdravlje, preporučujemo redovne kontrole kod stomatologa, da vaše proteze dobro naležu i da praktikujete dobru oralnu higijenu.

Zdrava usta, zdravi ćete biti i vi.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!