Interdentalne četkice

Svakodnevno održavanje oralne higijene podrazumeva pranje zuba četkicom za zube. Međutim, oko 30% površine zuba četkica ne može da opere. Iz tog razloga, kao dopuna pranju zuba, koristi se konac i interdentalne četkice.

Interdentalna četkica je četkica namenjena za čišćenje prostora između zuba (međuzubni prostor), gde klasične četkice za zube ne dopiru. Njenim korišćenjem sprečava se upala desni, karijes i loš zadah.

Međuzubni prostori se u jednom zubnom nizu razlikuju, iz tog razloga interdentalne četkice su dostupne u različitim veličinama. U idealnom slučaju, treba izabrati pravu veličinu za svaki interdentalni prostor. U ovome vam može pomoći vaš stomatolog. Ovo je važno, jer četkicom koja je premala ne možete u potpunosti očistiti prostor između zuba, a preterano velika četkica može povrediti vaše desni, iz tog razloga postoji da se kupi set interdentalnih četkica sa veličinama koje vam odgovaraju.

Dovoljno je samo jednom u toku dana proći interdentalnom četkicom kroz svaki interdentalni prostor. Nepravilna upotreba i upotreba sile može da ošteti vaše desni.

Nemojte se iznenaditi ako vaše desni krvare na početku. To ne znači da ste povredili desni, nego je uzrok upala desni koja je izazvana bakterijama iz naslaga u međuzubnom prostoru. Ova reakcija je savim normalna u prvoj nedelji upotrebe. Redovnom upotrebom interdentalne četkice upala će se smiriti i desni će prestati da krvare, jer ste uklonili izvor infekcije.

Ukoliko posle nedelju dana nema više krvarenja znači da ste uspeli, upala se smiruje, a rizik od parodontopatije je izbegnut. Ako se krvarenje nastavi još neko vreme treba da posetite svog stomatologa.

Ukoliko vam je posle određenog vremena potrebna druga veličina interdentalne četkice to je dobar znak, to znači da je otok desni splasao i da je interdentalni prostor sada malo veći, pa će vam trebati i veća interdentalna četkica.

Generalno, najbolja interdentalna četkica je ona koju bez jakog otpora i bezbolno možete provući kroz međuzubni prostor. U početku je zbog upale i otoka desni ovaj proces svakako neprijatan. Konsultujte svog stomatologa o debljini četkice koja bi vama odgovarala. Ukoliko iz nekog razloga nemate vremena da zakažete stomatološki pregled savetujem vam da se, za početak, opredelite za najtanju četkicu. Dok su desni otečene ovo je najbezbolnije, a ipak efikasno rešenje.

Osobe koje imaju krunice i mostove ili kojima fale pojedni zubi, najčešće imaju prostore različitih veličina između zuba, pa mogu kupiti komplet koji sadrži interdentalne četkice u nekoliko osnovnih dimenzija. Set četkica različitih veličina obezbediće optimalno čišćenje svakog pojedinačnog prostora.

Kako čistiti međuzubni prostor?

1. Bilo da koristite samo četkicu ili da koristite četkicu sa držačem važno je da radni deo (to je ona jelkica) uvek bude horizontalan. Lagano ga unesite u međuzubni prostor, tražeći ugao pod kojim možete napredovati bez većeg pritiska.

2. Nežno potiskujte četkicu do kraja. Ukoliko u nekom trenutku osetite otpor ili bol najbolje je stati, vratiti četkicu istim putem i lagano nazad, pa krenuti iz početka.

3. Ovo je u svakom međuzubnom prostoru dovoljno uraditi samo jednom. Stavite četkicu pod mlaz mlake vode pa očistite sledeći međuzubni prostor i tako redom.

Ukoliko četkica ne može proći kroz neki međuzubni prostor potrebna vam je manja međuzubna ćetkica ili razmislite o korišćenju konca za zube u toj regiji. Svakako je bitno zapamtiti da nikada ne treba preterano jako gurati četkicu između zuba, jer ukoliko ona jednostavno nema gde da prođe možete bespotrebno povrediti desni.

Posle svakog pranja četkicu treba pažljivo oprati i ostaviti je da se na vazduhu osuši.
Četkicu treba promeniti kada joj se vlakna izdeformišu, jer ona tada više ne može kvalitetno očistiti svaki prostor.

Iako su interdentalne četkice veoma značajne za održavanje oralne higijene, nekada su zubi toliko zbijeni da je između njih teško provući i konac za zube, pa ćete s interdentalnom četkicom napraviti više štete nego koristi. O svim neodomicama konsultujte svog stomatologa.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!