Beljenje zuba

Sve je više ljudi koji su svakodnevno u kontaktu sa drugim ljudima i koji žele da ostave dobar utisak. Kako to postići? OSMEH je ključan! Blistav, zdrav i prirodan osmeh je oduvek privlačio pažnju drugih ljudi. Međutim, konzumiranjem različitih jela i pića ili pod uticajem loših navika, poput pušenja, zubi vremenom potamne. Možete im vratiti njihovu belinu i prirodnost, ne preterati u tome, a da vam svi kažu da izgledate sjajno.

Oduvek su beli zubi predstavljali simbol lepote, tako da se beljenje zuba ne vezuje samo za 21 vek. Koreni ovog postupka datiraju još iz 19. veka, a u te svrhe koristili su se hlorni kreč, aluminijum hlorid, oksalna kiselina, pirozin itd. Tehnikama beljenja zuba pacijentima se ponovo vraća belina zuba, koju su imali pre njihovog prebojavanja.

Tokom protekle dve decenije, beljenje zuba je postalo jedan od najpopularnijih estetskih stomatoloških tretmana. Veoma je jednostavan, brz, siguran ali i najpovoljniji način da se dođe do belih zuba i lepog osmeha. Pre svakog beljenja zuba potrebno je konsultovati se sa stomatologom da bi se utvrdio uzrok prebojenosti zuba i da li će postojeće metode beljenja zuba biti efikasne u datom slučaju. Nisu sve prebojenosti zuba podložne izbeljivanju. U odnosu na vrstu prebojenosti (diskoloracije) zuba vršiće se i odabir tehnike beljenja zuba. Zubi mogu biti prebojeni žuto, narandžasto, zelenkasto, sivo, braon i crno u zavisnosti od uzroka.

Beljenje zuba može biti ordinacijsko od strane stomatologa i kućno beljenje od strane samog pacijenta, ali pod kontrolom stomatologa. Zubi koji se bele mogu biti vitalni (zdravi zubi kojima je promenjena boja ili su normalne boje, a pacijent ih želi posvetleti) i avitalni (zubi kojima je izvađen živac i oni se mogu beleti pojedinačno).

Postoji više tehnika kojima se mogu beliti vitalni zubi u ordinaciji, razlike u proceduri beljenja zuba postoje u zavisnosti od vrste i intenziteta diskoloracije:

– broj potrebnih tretmana može biti različit

– koncentracija preparata se prilagođava intenzitetu diskoloracije

– metoda aplikovanja preparata na zube može biti različita u zavisnost od vrste diskoloracije (homogene, heterogene). Za heterogene mrlje nastale kao posledica fluoroze, sredstvo se direktno aplikuje na mrlju kako bi se lokalizovalo dejstvo.

Beljenje zuba je konzervativni tretman tamnih zuba (vitalnih i avitalnih). Uz pravilnu kliničku peoceduru beljenje ne oštećuje zube i desni. Međutim, kao i svaki drugi tretman, nosi određene rizike i ograničenja. Pre početka tretmana, kliničkim pregledom pacijenta, treba dijagnostikovati moguće erozije, abrazije, atricije kao i karijes, potom odrediti njihov stepen i sagledati mogućnost primene neke od tehnika beljenja zuba.

Tokom prvih 24 sata nakon beljenja, neki pacijenti doživljavaju prolaznu preosetljivost zuba. Preosetljivost je obično blaga i prolazi nakon 1-2 dana

Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima ili u ordinaciji, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba. Rezultati koji se postižu beljenjem zuba se kreću u rasponi od nekoliko nijansi svetlijih zuba u odnosu na vašu početnu boju.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!