Angularni heilitis (žvale) – šta je to i kako ga lečiti?

Nasmeši se…i život će ti se nasmejati. Međutim, ako je vaš osmeh ograničen zbog osećaja bola i zategnutosti u uglovima usana , nešto treba da preduzmete. Te promene nisu samo suve usne, nego angularni heilitis. U nastavku teksta pročitajte kako da se oslobodite ove neprijatnosti. Pa, da počnemo.

Angularni heilitis počinje kao crvenilo u uglovima usana, koje može biti praćeno pucanjem kože u toj regiji, zategnutošću, suvoćom, bolom, a ponekad i krvarenjem.

Šta je uzrok?  Angularni heilitis može nastati kao posledica

 • infekcije bakterijom (Staphylococcus aureus) ili gljivicom (Candida albicans)
 • deficita vitamina B, gvožđa i cinka
 • Dijabetes (Šećerna bolest)
 • Mehanička povreda usne
 • anemije
 • alergije
 • povećanog lučenja pljuvačke
 • loša higijena

Da li mogu da se lečim kod kuće i kako?

Pošto su glavni uzročnici ovog stanja manjak vitamina i minerala, loša higijena, hladan vazduh i vetar u toku zime, terapiju možete početi kod kuće.

 1. Med je jedan od prirodnih lekova za mnoge kožne promen. Ima izraženo antibiotsko dejstvo. Možete ga mazati i deci. Promene se mažu dva do tri puta dnevno i drži se 15 minuta.
 2. Aloe vera takođe ima antibiotski efekat, a pored toga smanjuje simptome bola. Maže se dva puta dnevno.
 3. Maslinovo ulje se koristi od davnina, a pored jela služi i za lečenje. Na problematičnu regiju naneti ugrejano maslinovo ulje u koje se može staviti par kapi limuna.
 4. Vazelin smanjuje osećaj zategnutosti i smanjuje razmnožavanje bakterija i gljivica.
 5. Limun kao i vitamin C ima antibiotski efekat i pomaže u odbranu organizma. Preporučuje se uzimanje tableta od 500 do 1.000 mg dnevno.

Ako se promene pogoršaju ili perzistiraju duže od nedelju dana zakažite termin kod vašeg stomatologa.

Slobodno napišite kako vam se sviđa ovaj post i da li vam je pomogao.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!