Afte

Afte su male, veoma bolne ranice (ulceracije) oivičene crvenim upaljenim prstenom, koje se javljaju na sluzokoži usne duplje.

Ukoliko imate ili ste imali afte znate koliko ove ranice u ustima mogu  biti  bolne i iritantne. Bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pomeranja obraza, što vam stvara nervozu, napetost, neraspoloženje i samo želite što pre da ih se otarasite.

Nažalost, kada prođu, to u većem broju slučajeva nije kraj. Zašto? Uobičajeno je da se afte ponovo pojavljuju nakon nekoliko meseci, a kod nekih ljudi ovaj proces neprestano traje, pa se po nestanku jedne, pojavi nova iritirajuća ranica. Mogu biti bele, sive ili žute, a pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Različite su veličine od 3mm pa čak do 2cm u promeru. Javljaju se najčešće na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana.

Afte se pojavljuju i do nekoliko puta godišnje. Pravi uzrok afti nije poznat.  Navode se brojni faktori koji mogu doprineti njihovom nastanku. Među najčešćim navode se: emocionalni stres, pad imuniteta, slabokrvnost, bolesti želuca i creva, autoimune bolesti, neki lekovi (aspirin, antibiotici, antimikotici), alergije, mehaničke povrede (od napuknutog zuba, četkice) iritacije od začinjene, kisele i slane hrane, hormonalne promene za vreme menstruacije, nedostatak određenih vitamina i minerala (gvožđe, folna kiselina, cinka, vitamin B12).

Mogu se pojaviti u tri klinička oblika kao male afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv. herpetiformne afte.

  1. Male ili afte minor pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1cm i traju u prosjeku 7-14 dana. To su najčešća vrsta afti.
  2. Velike ili afte maior traju i do 6 nedelja, sporije zarastaju, jer se radi o dubljoj ranici koja zarasta ožiljkom.
  3. Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte sićušne su ranice koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvataju  veću površinu sluznice i bolne su. Premda su u kliničkoj slici herpetiformne afte vrlo nalik infekciji virusom herpes simplex, zbog čega su i dobile takav naziv, danas se zna da virus herpes simplex ne uzrokuje afte.

Kako biste ublažili siptome afti navešću nekoliko praktičnih saveta kojih biste se trebali pridržavati:

• izbegavajte čvrstu hranu kao što je korica hleba, čips, prženo meso i riba itd. Bilo koji oštri deo takve hrane u ustima može dodatno nadražiti samu aftu i pogoršati simptom boli

• budite pažljivi kod pranja zubi, izbegavate dodatne povrede sluznice usne šupljine

• izbegavajte sve kisele i jake napitke (alkohol)

• izbegavajate kisele i jake začine

• izbegavajte jako vruću hranu i napitke

• neka istraživanja dovode do zaključaka da afta može nastati i pri primeni nekih zubih pasta, pa se preporučava da se, preventive radi, promeni zubna pasta koju koristite (bez natrijum lauril sulfata).

U nekom od narednih tekstova možete očekivati nešto više o terapiji afti.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!