Vađenje zuba

7 stvari koje morate znati posle vađenja zuba

Otišli ste kod vašeg stomatologa na pregled, jer vas je zaboleo zub ili se slomio dok ste jeli, i on vam je nakon pregleda saopštio da se taj zub ne može spasiti i da ga morate izvaditi. Stomatolog vam je dao anesteziju i bezbolno izvadio zub. Sve je prošlo kako treba, iako je to bilo veoma stresno za vas. Dobili ste upustsva kako da se ponašate nakon intervencije i šta treba i šta ne treba da radite. Da li ste ih sve zapamtili…ili samo neke? Niste sigurni? U nastavku slede saveti kako se ponašati nakon vađenja zuba, koje morate znati.

1. RANA SE NE SME DIRATI, USTA SE NE SMEJU MUĆKATI I ISPIRATI

Nakon vađenja zuba ostaje prazan prostor u kosti, koji se ispunjava krvlju i stvara se krvni ugrušak. On je jako značajan za zarastanje, tako da treba da ostane u šupljini. U slučaju da se rana dira (prstima, jezikom ili nekim predmetom) krvni ugrušak može da ispadne i da nastanu komplikacije (infekcija rane ili alveolit). Takođe se ne smeju usta ispirati čajem od žalfije i kamilice kao ni drugim sredstvima (tečnosti za ispiranje usta), jer KRVNI UGRUŠAK MORA OSTATI NA SVOM MESTU.

2. ISHRANA-ŠTA I KADA?

U prvih 24h sva hrana koju jedete MORA biti PROHLAĐENA (hladna kafa, hladan čaj,hladna supa). Kada prođe utrnutost od anestezije možete jesti, ali bilo bi dobro da se ta strana gde je rana poštedi žvakanja. Ne treba da držite nikakvu dijetu.

3. KONZUMIRANJE DUVANA

Svakako nije preporučljivo, jer može doći do usporenog zarastanja rane i pojave komplikacija. Osobama koje konzumiraju duvan je najveća kazna ako im kažete da ne mogu da ,,zapale“. Da nađemo kompromis, možete zapaliti svaku 4 cigaretu.

4. FIZIČKA AKTIVNOST- DA ili NE?

24h posle intervencije preporučuje se odmor i ne treba se fizički naprezati. Trening odložite za dva dana.

5. DA LI TREBA STAVLJATI OBLOGE?

Obloge možete stavljati, pogotovo ako je intervencija trajala dugo. Nikako LED! Pokvasite krpu ili peškir sa hladnom vodom i držati 15 min. i onda 15 min. pauzirati. Ponavljati više puta u toku dana. Potrudite se da ne spavate na strani gde je izvađen zub. I sladoled je dobrodošao!

6. ORALNA HIGIJENA- DA ili NE?

Pranje zuba je OBAVEZNO kao i do sada. Blago preći četkicom za zube preko mesta gde je bio taj zub. Nikako nemojte ispirati usta tečnostima za ispiranje.

7. KOJE LEKOVE MOŽETE POPITI, A KOJE NE?

Ako se pojavi bol , kada utrnutost od anestezije prođe, možete popiti analgetik (Brufen, Rapten K ili Duo, Panadol). Lekove koje nikako ne smete uzimati su Andol i Aspirin, jer oni razređuju krv, pa tako ugrožavamo zarastanje rane. Antibiotici nisu potrebni, ako vam stomatolog nije prepisao. Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku! U slučaju da rana boli duže od dva dana, pozovite vašeg stomatologa i zakažite pregled.

Sve što želite da me pitate, slobodno učinite putem mail-a ili facebook-a, naravno, svi komentari i diskusije su dobro došli!